De toekomst….

door Pascal Lambers

NMEA 2000

Op dit moment is het meest gebruikte protocol voor uitwisseling van gegevens bij scheepselektronica, ontwikkeld door National Marine Electronics Association, NMEA 0183. Na vele jaren van goede dienst was het aan vervanging toe. Recent heeft NMEA het initiatief genomen tot de ontwikkeling van een nieuwe standaard voor data communicatie tussen elektronische scheepsapparatuur. De nieuwe standaard heet NMEA 2000 en heeft in tegenstelling tot de oude standaard het karakter van een data bus waarover vele apparaten met elkaar kunnen communiceren. De komende maanden en jaren zal er ongetwijfeld veel over te horen zijn. De periode van beta testing lijkt nu voorbij, want de eerste apparaten geschikt voor NMEA 2000 worden al aangeboden.

High Frequency Single Sideband (HF-SSB)

High Frequency Single Sideband (HF-SSB) radio is gebaseerd op Digital Signal Processing voor langeafstands radiocommunicatie. Spraak, data, fax en e-mail communicatie met een hoge graad van perfectie, signal kwaliteit en betrouwbaarheid zijn haalbaar over afstanden van duizenden kilometers. The HF-SSB e-mail faciliteit is een zeer gebruikersvriendelijke manier van datacommunicatie over kortegolf radio. De bediening lijkt erg op de manier waarop het nu met de PC gaat. Ook hier wordt gebruikgemaakt van een snelle modem.

Satellite Beamed Weather Images

Van pool tot pool draaien nu drie Amerikaanse weersatelieten hun rondjes om de aarde. Zij scannen het aardoppervlak met behulp van detectoren in het zichtbare- en infrarode licht. Deze beelden worden niet opgeslagen, maar onmiddellijk teruggestuurd naar de aarde. Ze zijn niet gecodeerd en vrij voor gebruik door iedereen met een ontvanger. Het is een zelfde soort service als radiofax. Het zijn gescande beelden van het weer van het moment. Wat je ziet is wat er op dat moment gebeurt. De beelden worden 24 uur per dag uitgezonden (resolutie twee mile). De nacht opnames zijn infrarood beelden.
Software programma's zorgen er voor dat de ontvangen plaatjes voorzien worden van een lengte en breedte grid, geografische details, aanduiding van landen en kleurtjes voor de temperatuur van land, water, bewolking en dergelijke. Standaard beeldbewerkings functies en plotten van de GPS positie, waypoints en route behoort tot de mogelijkheden.
De ontvangst van satellietbeelden via het world wide web op de PC is al een aantal jaren mogelijk, maar de beschikbaarheid van instant weerbeelden onderweg op zee is nieuw.