Vectorkaarten en rasterkaarten

Er zijn twee soorten elektronische kaarten in gebruik; vectorkaarten en rasterkaarten. Zij hebben ieder hun specifieke eigenschappen en toepassing. Er is veel over dit onderwerp te vinden op het web.

Verzameld en bewerkt door Philip Beekman

Rasterkaarten

Een rasterkaart is een elektronische kopie van een papieren kaart opgeslagen in pixels. Ook wel een bitmap genoemd. Op een monitor ziet hij er uit als het originele papieren exemplaar. Deze kaarten worden geproduceerd in Nederland door Stentec, in de VS door Maptech, SoftChart en Laser Plot, in Canada door NDI, in England door de British Admiralty en door de hydrografische diensten van een aantal andere landen. Hoewel raster kaarten doorgaans alleen op computers gebruikt worden, kwam Northstar onlangs met een plotter voor rasterkaarten. Rasterkaarten worden gedistribueerd op CD-ROM en hebben zich bewezen als een deugdelijke technologie. Rasterkaarten kun je in principe ook zelf maken door een papieren kaart te scannen of te fotograferen.

Vectorkaarten

Een vectorkaart is afgeleid van de papieren kaart, bevat de zelfde informatie maar is op een andere manier electronisch opgeslagen. Vroeger waren ze in ťťn kleur, intussen lijken ze heel veel op een gewone papierenkaart. Het grote voordeel van dit type is dat de informatie in lagen is opgeslagen. Er is b.v. een laag "diepte in getallen" en een laag "dieptelijnen". Als je die informatie niet nodig hebt kun je die uitschakelen en wordt het kaartbeeld veel rustiger. Verder kun je de kaart ongelimiteerd vergroten zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Ook de leesbaarheid van letters en getallen blijft optimaal. Vectorkaarten nemen minder geheugenruimte en worden daarom vooral door plotters gebruikt. De meest bekende vectorkaarten komen van C-Map en Navionics en worden op niet-standaard cartridges of chips gedistribueerd. Zij bevatten meestal 12 of meer kaarten. Garmin gebruikt het Navioncs type. Programma's voor computers die gebruik maken van vectorkaarten zijn Visual Navigation Suite van Nobeltecís, Tsunamis99 van Transas Marine en MaxSea. Ze komen op CD-ROM.

Wat is de beste keus?

Ieder type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om te kiezen let op het volgende:

Apparatuur.

Plotters zijn doorgaans geschikt voor gebruik in een natte omgeving, werken op 12 volt en hebben een flink helder zonlichtscherm, in tegenstelling tot de meeste laptops. Kies je voor een plotter dan wordt het kaarttype bepaald door de fabrikant, en dat zijn dan meestal vectorkaarten. Bij PC's heb je zelf de keuze.

Hoe ziet de kaart er uit?

Zoals gezegd, rasterkaarten zijn kopieŽn van papierenkaarten. Vectorkaarten hebben een eigen look. Hierbij maakt het verschil of je ze in kleur of, zoals op kleine GPSjes, monochroom ziet. Hierbij enkele voorbeelden van bekende type kaarten.

De prijs.

Over het algemeen krijg je per euro meer dekking bij kaarten voor een PC dan bij dedicated plotter kaarten. Verder is het belangrijk of je de aanschaf van de laptop en de plotter in de vergelijking mee neemt. Plotters zijn goedkoper maar kunnen vaak ook minder.

Advies.

Als je besluit tot aanschaf van een navigatiesysteem over te gaan kijk dan heel goed naar de functionaliteit op navigatorisch gebied van de verschillende opties. Kijk naar de integratie mogelijkheden met de periferie. Weeg de beperkingen van de plotter af tegen de kwetsbaarheid van de PC. Definieer je toekomstig vaargebied en kijk hoeveel de kaarten je bij de ene of de andere leverancier gaan kosten.

British Admiralty raster

Maptech en SoftChart raster

C-Map NT vector

Navionics and Garmin vector

Transas and Passport vector